Kako Povećati Broj Gostiju Kroz Digitalni Marketing

Zamislite vašeg idealnog posetioca. Kako on izgleda? Šta pretražuje na internetu? Kakva ponuda bi ga privukla? Koliko biste platili da znate ove informacije? Međutim, na vašu žalost, ta ista osoba je ciljna grupa još gomili drugih hotela, apartmana i ostalih vrsta smeštaja. Dakle, nameće se pitanje: Kako privući vašeg idealnog posetioca? Takvog idealnog posetioca u marketingu nazivamo buyer persona, a sve ono što činimo da tu osobu privučemo nazivamo marketing. Kroz ovaj blog izučavaćemo trenutno najraspostranjeniji vid marketinga – digitalni marketing. U nastavku ćete saznati kako na efikasan način da promovišete hotel kroz digitalne medije.

Zašto je Digitalni Marketing Važan za Hotele?

Ako pogledamo hotelijerstvo i celu tu industriju, jasno je da konkurencija nikada nije bila jača. Svi žele da njihov hotel bude pun gostiju, a za to je potreban mnogo više od atraktivnog enterijera i ljubaznog osoblja. Prava konkurencija se vodi na digitalnom terenu, i to je ono što danas čini pravu razliku.

I baš zato, marketing nije luksuz, već apsolutna nužnost za svaki hotel koji želi da ostane relevantan i privuče željene turiste. Ne možete čekati da gosti jednostavno “dođu”. Morate ih privući – bilo da je to kroz saradnju sa frilenserima, digitalnim agencijama ili tako što ćete zaposliti nekoga za marketing.

U svetu gde svaka interakcija sa potencijalnim gostima počinje online, marketing je most između vašeg hotela i budućih gostiju. Kroz ciljane kampanje, online prisustvo, i inovativne strategije, marketing postaje ključan faktor za uspeh u hotelskoj industriji. 

Razumevanje Ciljne Publike

Spomenuli smo već ciljnu grupu na početku. U svetu hotelijerstva, gde se svaki korak detaljno planira, a svaka usluga prilagođava gostu, razumevanje ciljne publike postaje ključno u kreiranju stabilne marketing strategije za hotele.

Razumevanje ciljne publike podrazumeva znati ko su vaši potencijalni gosti, šta ih pokreće, i kako ih privući. To je suštinska komponenta koja omogućava hotelima da kreiraju marketing kampanje koje direktno pogađaju srž onih koje žele da privuku.

Analiza tržišta i konkurencije za hotele

Konkurencija u hotelskoj industriji nije ograničena samo na druge hotele u mestu gde se nalazire. Na sceni su se pojavili i alternativni igrači poput Airbnb-a i Booking-a, koji dozvoljavaju bilo kome ko ima dodatnu sobu, vikendicu ili apartman da taj smeštaj izdaju turistima. 

Naravno, svesni ste da ovaj tip smeštaja ima apsolutno drugačiju ciljnu grupu od vaše. Ipak, marketinški gledano, oni uz dobru ponudu vrlo lako mogu postati vaša direktna konkurencija.

Razumevanje konkurencije nije samo puka špijunaža, već ključ za razvoj strategija koje će vas istaći i privući goste. Ispitivanje konkurentske ponude i analiza njihovih prednosti i nedostataka će vam pomoći da pravite informisane odluke. 

Na osnovu ovih saznanja, možete oblikovati svoje marketinške taktike kako biste prepoznali praznine na tržištu i iskoristili ih u svoju korist. Kao što smo već rekli, ova igra se vodi na digitalnom terenu, a pravilo broj jedan je: “Upoznaj svoje protivnike bolje nego što oni znaju sebe.

Identifikovanje idealnog gosta

Vi ste verovatno manje-više svesni svog idelanog gosta. On u vašoj glavi ima toliko i toliko godina, pretražuje te i te stvari na netu i posećuje takva i takva mesta. I to je skroz u redu. Ipak, za dobru marketing strategiju potrebno je ići korak napred.

 • Kojoj starosnoj grupi pripada vaš idealni gost?
 • Da li su vaši idealni gosti više muškarci ili žene?
 • Odakle dolaze vaši potencijalni gosti?
 • Koliko često putuju i koliko dugo obično ostaju na destinacijama koje posećuju?
 • Kakvi su ciljevi njihovih putovanja – odmor, posao, avantura, romantični vikend?
 • Koliko su spremni potrošiti na smeštaj tokom svog boravka?
 • Koji su njihovi glavni interesi i preferencije, kao što su hobiji i sportske aktivnosti?
 • Šta tačno očekuju od smeštaja i usluge u vašem hotelu?
 • Da li su već bili gosti u vašem hotelu, i da li su skloni ponovnim rezervacijama?
 • Kako koriste internet za istraživanje i rezervaciju hotela?
 • Koje su povratne informacije i recenzije ostavili o svojim prethodnim iskustvima u drugim hotelima?

Razmišljanje o profilu idealnog gosta je kao da stvarate portret svog najboljeg prijatelja jer to je ono što će vaš idealni klijent biti u svakoj marketing kampanji.

Najbolji način da stvorite ovaj profil je kroz istraživanje i analizu podataka. Proučavanje prethodnih gostiju, postavljanje anketa ili korišćenje analitičkih alatki (npr. Google analitika) će vam pomoći da stvorite jasnu sliku vaše ciljne publike. 

Kada znate šta ih pokreće, možete prilagoditi svoje marketinške napore kako biste ih privukli i zadovoljili.

Razvoj Hotelske Brend Strategije

Kreiranje jedinstvenog brenda hotela

Kao što svaki čovek ima svoj jedinstveni DNK, tako i svaki hotel treba da ima svoj jedinstven “identitet brenda”. Kreiranje ovog identiteta zahteva duboko razmišljanje o tome šta čini vaš hotel posebnim. To nije samo stvar vizuelnog stila ili logotipa, već se odražava kroz celokupno iskustvo koje pružate gostima.

Vaš brend treba da odražava vrednosti, stil i duh vašeg hotela. Da biste stvorili jedinstveni brend, razmislite o tome šta vas izdvaja od konkurencije – možda je to prelepa priroda oko hotela, bogata kulturna baština ili vrhunska usluga koju pružate. Važno je da se usredsredite na ono što vas čini posebnim i da to istaknete na svim nivoima komunikacije sa gostima.

Definisanje vrednosti i poruke brenda hotela

Vaše vrednosti su temelj vašeg brenda. One definišu ono u šta verujete i kako želite da se predstavite svetu. Brendiranje hotela se ne svodi samo na lep izgled, već i na duboku suštinu. Definisanje vrednosti brenda pomaže vam da uskladite svoje poslovanje sa svojom misijom i vizijom.

Poruka brenda je način na koji te vrednosti komunicirate svojim gostima. Da li želite da se predstavite kao luksuzni raj ili kao opušteno mesto gde se svi osećaju kao kod kuće? Poruka brenda treba da bude jasna, dosledna i da rezonira sa vašom ciljnom publikom.

Brendiranje hotela kroz priču

Priča je ono što povezuje goste emocionalno sa vašim hotelom. Priča ne mora biti komplikovana, ali treba da bude iskrena i autentična.

Pričom možete podeliti svoju istoriju, lokalne uticaje, ili inspiraciju iza dizajna hotela. To može biti priča o gostima koji su stvorili posebne uspomene u vašem hotelu.

Online Prisustvo i Rezervacije

Optimizacija veb stranice hotela

Optimizacija veb stranice hotela ukazuje na to koliko visoko će se vaš veb sajt rangirati u zavisnosti od termina koji korisnik pretražuje. Recimo, zamislite da se rangirate prvi za termin “najlepši hoteli u Srbiji” ili možda “najbolji hoteli na Kopaoniku” (ili koja god da je lokacija vašeg hotela).

Optimizovana veb stranica podrazumeva više od estetskog dizajna – vaša veb stranica mora biti brza, jednostavna za navigaciju i prilagođena mobilnim uređajima. Osim toga, sadržaj na veb stranici treba da bude informativan i privlačan. Fotografije i opisi soba, restorana, i lokalnih atrakcija treba da se istaknu.

Svi napori koje ulažemo u to da se jedna stranica rangira visoko nazivaju se SEO (eng. Search Engine Optimizacija). To znači da treba da koristite relevantne ključne reči koje potencijalni gosti pretražuju kako biste se pojavili na vrhu rezultata pretrage. Takođe, pobrinite se da vaša veb stranica bude bezbedna za online rezervacije kako biste izbegli probleme sa sigurnošću.

Korišćenje online rezervacionih sistema

Trend rezervisanja putem interneta je izuzetno popularan danas, a bez istog možete propustiti veliki broj potencijalnih posetilaca koji impulsivno bukiraju.

Online rezervacioni sistemi su ključni za olakšavanje procesa rezervacije za goste. Postavljanjem ovih sistema na svojoj veb stranici omogućavate gostima da brzo i jednostavno rezervišu svoj boravak u svega nekololiko klikova. Ovo takođe smanjuje broj telefonskih poziva i mejlova, čime se oslobađa vreme i resursi za bolju uslugu.

Važno je pravilno upravljati ovim sistemima i redovno ažurirati dostupnost i cene. Takođe, pružanje opcija kao što su recenzije i ocene gostiju može pomoći u izgradnji poverenja i podstaći rezervacije.

Povećanje vidljivosti na Booking platformama

Pored veb stranice samog hotela, povećanje vidljivosti na booking platformama je takođe ključno za privlačenje gostiju. Sve više turista koristi ove platforme kao prvi korak u potrazi za smeštajem. Da biste se istakli na ovim platformama, važno je imati privlačne opise, slike i optimizovan profil.

Saradnja sa različitim online booking platformama može proširiti vašu vidljivost i privući različite tipove gostiju. Osim toga, vodite računa o odgovaranju na recenzije i komentare gostiju na ovim platformama kako biste izgradili reputaciju i povećali poverenje potencijalnih gostiju.

Neke od ovih platformi su:

Booking.com

 1. Airbnb
 2. Agoda
 3. TripAdvisor
 4. Expedia
 5. Trivago

U kombinaciji, optimizacija veb stranice, korišćenje online rezervacionih sistema i povećanje vidljivosti na booking platformama čine moćan tim alatki za privlačenje i rezervaciju gostiju. Ovi koraci olakšavaju gostima pronalaženje i rezervaciju vašeg hotela, čime se povećava popunjenost i profitabilnost.

Upotreba Sadržaja za Marketing Hotela

Kreiranje kvalitetnog sadržaja za veb stranicu hotela

Kao što je recepcija prva stvar koju će budući posetioci videti, tako je i izgled vašeg veb sajta prva stvar koja će ili privući ili odbiti vaše goste. Vaša veb stranica treba da bude informativna i privlačna, sa jasnim informacijama o uslugama, sobama, restoranima i lokalnim atrakcijama. 

Fotografije visokog kvaliteta i dobro napisani opisi treba da prikažu lepotu i udobnost vašeg hotela. Osim osnovnih informacija, razmislite o dodavanju korisnih resursa kao što su vodiči o lokalnim atrakcijama, blogovi o putovanjima u regionu i saveti za putovanje. 

Ovaj dodatni sadržaj može pomoći gostima da planiraju svoj boravak i istraže šta njihova destinacija nudi.

Da li je neophodno da hotel ima svoj blog?

Kao što znate, na vašem sajtu imate između ostalog i opciju da vodite blog. Blogovanje je odličan način da privučete pažnju i angažujete posetioce veb stranice. Pored toga što mogu postati način na koji će ljudi da dolaze do vas (SEO), kroz tekstove se možete mnogo bolje povezati sa potencijalnim gostima.

Osmišljeni, informativni i zanimljivi blogovi mogu privući pažnju putnika, pomoći im da bolje razumeju destinaciju i pružiti korisne savete. 

Teme koje obrađujete mogu ovako nekako da izgledaju:

 • “Top 10 Aktivnosti u Našem Gradu”
 • “Šta morate posetiti u okolini našeg hotela”
 • “Saveti za Putovanje sa Porodicom”
 • “Gurmanski Raj: Naši Najbolji Restorani”
 • “Vodič kroz Lokalne Događaje i Festivali”

Kroz blogove, možete postati resurs za putnike i graditi poverenje, što može dovesti do više rezervacija i gostiju.

Korišćenje Društvenih Mreža za Hotele

Suštinski gledano, društvene mreže su most koji povezuje hotele sa njihovim gostima na emocionalnom nivou. One omogućavaju hotelima da pričaju svoju priču, izgrade reputaciju, privuku pažnju i razviju odnose koji prevazilaze obične poslovne transakcije. 

 

Kroz pravilno upravljanje društvenim mrežama, hoteli postaju deo iskustva putovanja, pružajući gostima nezaboravne trenutke i razlog da se vraćaju.

Kako izabrati prave društvene mreže za marketing hotela?

Kada je reč o korišćenju društvenih mreža za marketing hotela, pravilan izbor platformi je ključan. Svaka društvena mreža ima svoju specifičnu publiku i svrhu, pa je važno da odaberete one koje najbolje odgovaraju vašem brendu i ciljnoj publici.

 

Na primer, TikTok je popularan među mlađom generacijom i odličan je za deljenje vizualnog sadržaja poput snimaka hotela i lokalnih atrakcija. LinkedIn, s druge strane, može biti koristan za privlačenje poslovnih putnika. Instagram je široko prihvaćen i može se koristiti za različite ciljeve.

 

Ono što je u našoj agenciji naročit uspeh pokazalo je kombinacija Instagrama i TikToka, pri čemu je apsolutni fokus na video formi. Na taj način bez ikakvog ulaganja uspeli smo da za naše klijente dođemo do nekoliko stotina hiljada pregleda.

 

Kako biste doneli ispravnu odluku, analizirajte svoju ciljnu publiku i razmislite o tome gde se najverovatnije nalaze na društvenim mrežama. Takođe, istražite aktivnosti vaše konkurencije na društvenim mrežama kako biste dobili bolji uvid.

Strategije za angažovanje gostiju na društvenim mrežama

Angažovanje gostiju na društvenim mrežama je ključ za izgradnju zajednice i izgradnju lojalnosti. Evo nekoliko strategija za postizanje toga:

 

 1. Deljenje korisnog sadržaja: Podelite informacije o lokalnim događajima, atrakcijama i savetima za putovanje kako biste pružili vrednost kroz svoje objave.
 2. Interaktivne objave: Postavljajte pitanja, organizujte ankete ili pozovite goste da podele svoje priče i slike sa svojih boravaka.
 3. Ponude i konkursi: Organizujte ponude sa posebnim popustima za svoje pratioce na društvenim mrežama kako biste ih podstakli na akciju.
 4. Odgovaranje na komentare: Brzo i ljubazno odgovarajte na komentare i poruke gostiju. Upravo tu možete mnoge navesti da svoj odmor ili vikend provedu baš u vašem hotelu.
 5. Koristite #hashtagove: Korišćenje relevantnih #hashtagova može povećati vidljivost vaših postova i pomoći gostima da pronađu vašu stranicu.

 

Održavanje konzistentnosti na društvenim mrežama

Konzistentnost je ključ uspešnog upravljanja društvenim mrežama. To podrazumeva redovno ažuriranje profila, deljenje relevantnog sadržaja i održavanje stila i tonaliteta koji odražavaju vaš brend.


Planiranje unapred i korišćenje alatki za planiranje objava može vam pomoći da ostanete dosledni bez obzira na sve druge obaveze. Takođe, pridržavajte se vremenskog rasporeda za objave kako biste zadržali aktivnost i angažman na svojim profilima.

Email Marketing za Hotele

Za nekoga način komunikacije koji je odavno “izumro”, a za nekoga idealno mesto za jačanje brenda!

Email marketing je veoma važna platforma za hotele koja omogućava direktnu i personalizovanu komunikaciju sa gostima. Zašto je ovaj kanal komunikacije toliko važan za hotele?

Prva stvar koju treba imati na umu je da gosti vole da budu obavešteni i da se osećaju cenjeno. Email marketing omogućava hotelima upravo to – da održe vezu sa svojim gostima, pruže im relevantne informacije i ponude, i stvore dublje odnose.

Evo zašto je email marketing nešto što morate da razmotrite:

 • Personalizacija: Emailovi se mogu prilagoditi svakom pojedinačnom gostu. Ovo znači da možete koristiti imena gostiju i personalizovane ponude na osnovu njihovih preferencija i istorije boravaka.
 • Podsticanje ponovnih poseta: Email marketing je savršen kanal za podsticanje gostiju da se vrate. Za razliku od društvenih mreža, vi imate kontrolu nad tim kada će gosti da čuju za vaše ponude i na koji način. 
 • Reputacija i poverenje: Pozitivni emailovi i korisni sadržaj grade reputaciju hotela i povećavaju poverenje gostiju.
 • Informacije i saveti: Email marketing može se koristiti za deljenje informacija o lokalnim događajima, restoranima, atrakcijama i aktivnostima. Ovo pomaže gostima da bolje planiraju svoj boravak.
 • Pratiti performanse: Kroz alate za praćenje, možete meriti efikasnost vaših email kampanja. Ovo znači da u svakom momentu imate detaljan uvid u to koliko vam email kampanje donose.

Izgradnja i održavanje baze podataka gostiju

Ključna komponenta email marketinga je izgradnja i održavanje baze podataka gostiju. Ova baza podataka treba da sadrži email adrese i opciono druge relevantne informacije o gostima.

Postoji nekoliko načina za prikupljanje email adresa gostiju. Na recepciji hotela možete prikupiti email adrese pri registraciji gostiju. Takođe, na veb stranici hotela možete implementirati opciju za prijavu na newsletter ili dobijanje ekskluzivnih ponuda. 

Važno je da budete transparentni u vezi sa tim kako ćete koristiti email adrese gostiju i da poštujete zahteve za privatnost i zakone o zaštiti podataka.

Kreativni sadržaj i privlačne ponude

Kada je u pitanju email marketing za hotele, ključ je u kreiranju kreativnih i privlačnih sadržaja koji će zainteresovati i angažovati potencijalne posetioce. Umesto standardnih ponuda, razmislite o inovativnim pristupima koji će izdvojiti vaše email kampanje.

Primera radi, umesto klasičnih popusta, možete razmisliti o kreiranju ekskluzivnih paketa koji uključuju dodatne vrednosti poput besplatnih tura, specijalnih večera ili VIP usluga. Ovakve kreativne ponude mogu privući pažnju gostiju i stvoriti nezaboravno iskustvo.

Recenzije i unapređenje iskustva

Praćenje i analiza performansi su ključni za uspeh email marketinga hotela. Umesto klasičnog pristupa, fokusirajte se na prikupljanje povratnih informacija i sugestija od gostiju kako biste unapredili njihovo iskustvo.

Uključite anketu ili feedback formu u svoje email kampanje kako biste omogućili gostima da podele svoje misli i predlože poboljšanja. Ova direktna komunikacija sa gostima može vam pružiti dragocene uvide u to šta cenite i kako možete unaprediti svoje usluge.

Plaćeno Oglašavanje za Hotele

Google Ads za hotele

Google Oglašavanje je moćan alat koji omogućava hotelima da se istaknu u pretrazi i privuku potencijalne goste. Ovaj oblik plaćenog oglašavanja omogućava vam da postavite oglase koji se prikazuju na vrhu rezultata pretrage kada ljudi traže smeštaj u vašoj destinaciji.

Na primer, ukoliko ste hotel na Kopaoniku, možete raditi na tome da se reklama prikazuje svakome ko pretražuje termin “hoteli Kopaonik” ili “Šta posetiti na Kopaoniku”.

Uz to, postoji još jedna fantastična opcija u okviru Google oglašavanja koja je dostupna samo za hotelsku industriju.

Jedna od posebnih opcija u okviru Google Ads za hotele je “Hotel Ads.” Ova funkcionalnost omogućava hotelima da prikažu informacije o cenama, dostupnosti i fotografijama direktno u rezultatima pretrage. Uz to, možete podesiti da reklamu plaćate tek nakon što neko online bukira smeštaj kod vas.

Ukoliko do toga ne dođe, jednostavno reklama neće trošiti. U bukvalnom smislu te reči, ne postoji mogućnost da budete u minusu.

Osim toga, Google Ads omogućava ciljanje specifičnih ključnih reči, demografskih grupa i geografskih lokacija kako biste se usmerili na svoju ciljnu publiku. Praćenje konverzija i analiza performansi pomažu vam da merite uspeh vaših kampanja i optimizujete ih kako biste postizali bolje rezultate.

Facebook i Instagram oglašavanje za hotele

Društvene mreže poput Facebooka i Instagrama pružaju hotelima priliku da se direktno povežu sa svojom ciljnom publikom putem plaćenog oglašavanja. Ovi kanali su posebno efikasni za vizualno privlačne destinacije i hotele.

Kroz Facebook i Instagram oglašavanje, možete ciljati specifične demografske grupe, interese i ponašanja kako biste stigli do onih putnika koji su najverovatniji da rezervišu vaš hotel. 

Jedna od ključnih prednosti društvenih mreža je i interaktivnost. Gosti mogu postavljati pitanja, komentarisati i deliti svoje iskustvo, što stvara dodatnu interakciju i angažman.

Reklame na specijalizovanim hotelskim platformama

Pored Google Ads i društvenih mreža, postoje i specijalizovane hotelske platforme i direktorijumi koje možete koristiti za oglašavanje. Ove platforme su često posvećene isključivo putovanjima i smeštaju, čineći ih idealnim mestima za privlačenje gostiju.

Booking.com i TripAdvisor, na primer, nude opcije za plaćeno oglašavanje koje vam omogućavaju da istaknete svoj hotel i privučete više rezervacija. Ove platforme često imaju veliku bazu korisnika koji aktivno traže smeštaj.

Kako Pronaći Idealnu Marketing Agenciju za Marketing Hotela?

Industrija hotelijerstva je ogromna i sasvim je u redu imati nekoga sa strane ko će vam pomoći da se izborite sa tržištem. 

Saradnja sa spoljnim partnerom kao što je marketing agencija može biti ključna za uspeh hotelskog marketinga. Prvo, važno je pažljivo odabrati pravog partnera. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira marketing partnera:

Iskustvo u hotelijerstvu: Partner koji ima iskustva u radu sa hotelima ima bolje razumevanje specifičnosti ove industrije, što može znatno olakšati marketinške strategije.

 • Portfolio: Proučite prethodne projekte partnera kako biste ocenili kvalitet njihovog rada i rezultate koje su postigli za druge hotele.
 • Sposobnosti i resursi: Ocenite resurse partnera, uključujući tim, tehnološke alate i pristup marketinškim kanalima.
 • Razumevanje vaših potreba: Partner treba pažljivo da analizira vaše specifične potrebe i ciljeve kako bi razvio prilagođenu strategiju.
 • Transparentnost i komunikacija: Važno je da postoji otvorena i redovna komunikacija sa partnerom kako biste ostali u toku sa napretkom i promenama u strategiji.

Želite Unaprediti Marketing za Vaš Hotel?

Vaš partner za hotelski marketing treba da bude pouzdan i stručan. U Despot Digital Marketing Agenciji, imamo iskustvo i znanje koje je potrebno da vaš hotel počne da dominira tržištem.

Bez obzira na to da li želite da optimizujete veb stranicu, razvijete kreativne kampanje ili iskoristite prednosti društvenih mreža, mi smo tu da vam pomognemo. Pomogli smo mnogim hotelima do sad da to urade i sigurni smo da isto možemo učiniti i za vas.

Neka vaš hotel privuče više gostiju i ostvari veći uspeh na tržištu hotela.

📞 Pozovite nas na +381 61 185 6832 ili nas kontaktirajte putem emaila na office@despot-digital.com i besplatno saznajte kako možete da unapredite vaše poslovanje.

Dobrodošli u Despot Digital.

Untitled 2ewfrdc 1 | Despot - Digitalna Agencija | Izrada Veb Sajtova i Digitalni Marketing
7214254df | Despot - Digitalna Agencija | Izrada Veb Sajtova i Digitalni Marketing